Google Site Search, wie kent het nog? Al in 2018 is Google gestopt met het aanbieden van hun zoekoplossing die het mogelijk maakte binnen websites te zoeken naar content. Sinds 2018 is er natuurlijk alleen maar meer content bijgekomen en websites hebben nog steeds behoefte aan een goede search-oplossing om bezoekers naar die content te leiden. Gelukkig is Pandosearch een goed alternatief Google Site Search alternatief.

Navigeren of zoeken?

Er zijn twee manieren om informatie te vinden op een website: navigeren en zoeken. Een goede website kan niet zonder een duidelijke structuur, die via een helder navigatiemenu beschikbaar is. De menuteksten leiden de bezoekers naar de informatie die ze zoeken. Maar bij grote websites schiet navigatie te kort. Je kunt niet alle (sub)pagina’s, landing pages, productinformatie, Pdf’s, etc. kwijt in een menu, zelfs niet door gebruik te maken van submenu’s of links in de footer. De enige manier voor grote websites om die informatie te ontsluiten, is met een zoekfunctie: een invoerveld bovenin je website waar bezoekers hun zoekvraag in kunnen typen.

Google Site Search

Dat zoeken zit soms al ingebouwd in je content management systeem (CMS) en dergelijke zoekfuncties werken wel, maar zijn vaak traag en leveren dikwijls niet de juiste zoekresultaten. De makkelijkste manier om een goede zoekfunctie te realiseren was - tot 2018 - om Google Site Search te gebruiken. Google stelde daarmee haar geavanceerde zoektechnologie beschikbaar voor iedereen met een website zodat bezoekers ook binnen een website konden ‘googelen’. Veel bedrijven maakte daar dankbaar gebruik van, maar helaas heeft Google dit product in 2018 uitgefaseerd.

Site Search werd Google CSE

In 2018 zijn alle Google Site Search implementaties overgezet naar Google CSE (Custom Search Engine). CSE is het gratis alternatief voor Google Site Search. Hoewel CSE ook Google’s zoektechniek gebruikt, is het grootste nadeel dat de zoekresultaten advertenties bevatten. Andere nadelen zijn dat je de styling niet kunt aanpassen naar je eigen huisstijl, het Google logo in beeld blijft en dat je er geen klantenservice of support bij krijgt.

CSE is een flinke stap terug. Met CSE wordt je website in feite een promotiekanaal voor Google, vanwege de advertenties en het gebruik van Google’s logo. Het alternatief is om een zogenaamde JSON API te gebruiken, een programmatische manier om zoekresultaten bij Google op te halen. Dat klinkt in eerste instantie aantrekkelijk, maar de limiet van slechts 100 zoekopdrachten per dag is veel te weinig voor een goed bezochte site met duizenden bezoekers per dag. Bovendien levert Google geen support op deze service. Heb je vragen, klachten of wensen rondom die alternatieve manier, dan is er niemand die je kunt bellen of mailen.

Screenshot Google CSE
Google CSE geeft zoekresultaten met advertenties, soms zelfs van je concurrenten!

Het grootste nadeel is natuurlijk dat de zoekresultaten op jouw website advertenties voor andere websites bevat en misschien dus ook advertenties van je grootste concurrent. Daarmee stuur je je kostbare bezoeker naar een andere site in plaats van naar jouw product of dienst.

Wij zien Google CSE dan ook niet als een goede zoekoplossing voor serieuze bedrijven. Als je dagelijks afhankelijk bent van verkoop of service via je site, dan moet je op zoek naar een gedegen zoekoplossing die enerzijds je gebruiker of klant het beste adviseert met relevante antwoorden en jou als bedrijf eindeloze mogelijkheden in configuratie en branding biedt.

Award-winning site search

Je bent er inmiddels van overtuigd dat je goede site search nodig hebt. Met onze jarenlange ervaring met zoektechnologie hebben we een supersnelle, schaalbare en configureerbare zoekoplossing gebouwd, speciaal voor website en intranetten met veel tekstuele content. In 2016 gaven we het de naam Pandosearch en inmiddels is het een award-winning zoekplatform waarmee de relevante content op jouw website razendsnel beschikbaar is voor je bezoekers. Daarbij komt dat Pandosearch een rijke set aan features heeft, uitgebreider dan Google Site Search. We bieden daarmee een beter alternatief.

Crawlen, opschonen, indexeren

Pandosearch indexeert de content op je website automatisch door gebruik te maken van een of meerdere crawlers. Doordat er gebruik gemaakt wordt van een crawler is het niet nodig om ontwikkelaars een koppeling te laten maken met bijvoorbeeld een CMS. Van een gecrawlde pagina wordt de relevante content geselecteerd, ontdubbeld en opgeschoond. Dit wordt opgeslagen en is direct vindbaar voor de bezoekers van je website.


Met Pandosearch beschik je over een zogeheten widget die je kunt integreren binnen je eigen website. Deze widget kan volledig in jouw huisstijl opgemaakt worden. Als alternatief kun je gebruik maken van verschillende API's voor het zoeken naar content.

Zoeken en vinden op jouw manier

We hadden het al over de rijke set aan features. Enkele voorbeelden van de mogelijkheden:

  • Zoeken in elke taal en meerdere talen binnen dezelfde zoekbalk;
  • Zoekresultaten zijn niet alleen relevant, je kunt de relevantie zelfs finetunen;
  • Genereer facetten en bijbehorende filters op basis van de kenmerken van de inhoud van je website;
  • Zet synoniemen in voor producten of diensten die meerdere woorden kennen, maar hetzelfde betekenen;
  • Verrijk zoekresultaten met ‘rich snippets’ in de content;
  • Typefouten worden vriendelijk gecorrigeerd met een "Bedoelde u …?";
  • Tijdens het typen geeft Pandosearch suggesties om je zoekterm af te maken (autocomplete) en gerelateerde resultaten (autosuggest).

Pandosearch biedt daarmee alles wat je mag verwachten van een modern alternatief voor Google Site Search en CSE. Het wordt ontwikkelt en beheerd door ons dedicated search & data team. Het team heeft alle kennis en ervaring in huis om bedrijven bij te staan als het gaat om de vindbaarheid van content, door middel van doorontwikkeling met updates en support.

Vergelijking Pandosearch, Google Site Search en CSE

Vergelijkingstabel Google Site Search, Pandosearch en Google CSE

Klanten

Telecom

Pandosearch wordt bijvoorbeeld gebruikt door Vodafone Ziggo en haar Europese zusterbedrijven UPC en Virgin Media voor het vinden van kabel- en internetdiensten, hulp bij technische problemen en het uitzoeken van een on-demand-film. Andere telecombedrijven die Pandosearch gebruiken zijn KPN en Simpel. 

Ziggo zoekresultaten
Synoniemen laten bij de search van Ziggo resultaten zien met ‘telefoongids’, ook als je zoekt op ‘telefoonboek’.

Publishers en Educatie

In Nederland maakt bijvoorbeeld de contentgedreven opinie- en nieuwssites van Elsevier (EW Magazine) gebruik van Pandosearch, met een eigen set aan functies en filters. Maar ook in educatie wordt onze site search gebruikt. Opleidingsinstituut NCOI zet de techniek in voor het vinden van de beste opleiding naast je baan op basis van je gewenste locatie, vooropleiding en gewenste looptijd. Maar ook de Universiteit Leiden zorgt met Pandosearch dat studenten de juiste informatie vinden.

Overheid

Overheden hebben op hun websites de uitdagende taak om veel en complexe informatie beschikbaar te maken voor haar burgers. Dit geldt zeker voor gemeenten, die de inwoners allerlei praktische informatie willen verschaffen via hun sites. De gemeenten Utrecht, Deventer en Nijmegen helpen hun burgers inmiddels via Pandosearch. Het is zo veel eenvoudiger om de juiste gemeentelijke informatie te vinden.

Financiële instellingen

Financiële instellingen hebben de uitdaging om veel content, zowel complexe financiële content als meer commercieel gedreven informatie op een goede manier via hun websites te ontsluiten. Pandosearch helpt bij het balanceren van het informatieaanbod. Klanten zoals de ABN Amro en Brand New Day hebben Pandosearch weten te vinden om hun websites razendsnel doorzoekbaar te maken.

Overig

En natuurlijk zijn er ook nog klanten in andere categorieën. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse Spoorwegen (NS) die een website faciliteert voor alle treinreizigers, high-performance en met extreem hoge eisen aan de snelheid en betrouwbaarheid van de zoekfunctie. En bijvoorbeeld de Consumentenbond, waar duizenden bezoekers er dagelijks op vertrouwen om op hun site snel de juiste informatie te vinden.

Zoals je kunt lezen faciliteert Pandosearch allerlei klanten met websites die (honderd)duizenden bezoekers per dag trekken en die dus zeer hoge eisen stellen aan hun zoekfunctie. Het spreekt voor zich dat we razend trots dat deze organisaties voor Pandosearch hebben gekozen.

Neem gerust contact op

Als je meer wilt weten over wat een serieuze site search voor jouw online doelstellingen kan betekenen, neem dan gerust contact op: 088-555 33 11.

Meer weten over het verbeteren van je zoekfunctie?

Plan een gratis demo

Onze experts maken een vrijblijvend testrapport over je zoekfunctie en laten je zien wat je kunt verbeteren.
Neem contact op