Nieuwe Pandosearch klanten gaan eenmalig door een traject van intake en implementatie. Daarna staat alles live, maar is het werk nog niet klaar. Waar moet je op letten nadat je zoekfunctie in productie is gegaan? Een zoekfunctie zoals Pandosearch heeft op twee gebieden continu aandacht nodig: techniek en inhoud.

Techniek

Met techniek bedoelen we het technisch correct functioneren van de zoekfunctionaliteit op je website. Vanuit Pandosearch is het eindproduct één of meerdere API’s: technische datakoppelingen waar je een (deel van een) zoekterm heen stuurt en zoekresultaten en/of zoeksuggesties terugkrijgt. Als klant ben je verantwoordelijk voor het inpassen hiervan in je website. 

Dit doe je eenmalig tijdens implementatie, maar daarna is het werk niet helemaal klaar. Je website blijft waarschijnlijk veranderen en de koppeling met Pandosearch kan daarbij onbedoeld defect raken. Het correct inregelen van (automatische) tests en systeemmonitoring maakt dit soort problemen al zichtbaar voordat websitebezoekers er iets van merken. Het resultaat: een stabiele(re) zoekfunctie voor iedereen die jouw website bezoekt.

Inhoud

Met de techniek op orde heb je geregeld dát er zoekresultaten zijn, maar minstens zo belangrijk is wát die zoekresultaten zijn. Hier zijn vaak andere mensen verantwoordelijk voor dan de mensen die de technische koppeling maken. Afhankelijk van hoe je organisatie is ingericht zijn dit contentmanagers, webredacteuren, marketeers of een combinatie hiervan.

Hoe de functie(s) binnen jouw organisatie ook heten, de kern is dat deze teams of afdelingen als taak hebben om je website van juiste en relevante informatie te voorzien. En omdat je een zoekfunctie nodig hebt, is de kans groot dat dit om veel informatie gaat: honderden of zelfs duizenden webpagina’s, (PDF) artikelen, productgegevens, forumposts, video-metadata en nog veel meer.

Het produceren en beheren van al deze content is vaak dusdanig veel werk, dat het voor meerdere mensen in de organisatie hun fulltime baan is. Dat is goed, want voor websitebezoekers is deze informatie heel waardevol. Maar houd je ook in de gaten in hoeverre al deze informatie gevonden wordt door bezoekers?

Ervaring leert dat dit bij onze klanten soms een blinde vlek is. Dat is begrijpelijk, want als informatievoorziener weet je zelf natuurlijk precies waar welke informatie staat. Ga je dan zelf ook de zoekfunctie op je website gebruiken zoals een “onwetende” websitebezoeker dat doet? Nee, natuurlijk niet!

Gelukkig heeft Pandosearch hiervoor een hulpmiddel: rapportages. In onze beheeromgeving kun je op elk moment zien wat de meest gebruikte zoektermen zijn. Zoek als webredacteur zelf eens op de zoektermen uit de top 10 en bekijk de zoekresultaten. Staan de pagina’s die je verwacht bovenaan? 

Specifiek vertellen onze rapportages je ook welke zoektermen het meest gebruikt worden waarop géén zoekresultaten terugkomen. Dit geeft je informatie over hoe het taalgebruik van je bezoekers afwijkt van de taal die je spreekt op je website. Gebruiken bezoekers een ander woord voor hetzelfde begrip? Pas je taalgebruik aan en je zult zien dat deze zoekterm verdwijnt uit de lijst met zoektermen zonder resultaten. 

Dit gebeurt helemaal automatisch, omdat Pandosearch minimaal één keer per dag (en indien nodig vaker) je hele website langsloopt om gewijzigde content te ontdekken en verwerken. Je hoeft dus alleen maar je teksten aan te passen en wij doen de rest.

Zo zie je dat je in een positieve feedback loop terecht komt als je continu aandacht blijft besteden aan je zoekfunctie. Je produceert informatie, checkt hoe deze gevonden wordt, past aan waar nodig en checkt opnieuw.

Samengevat

Een zoekfunctie vraagt ook na implementatie aandacht voor techniek en inhoud. 

Techniek is de basis. Als de zoekfunctie niet werkt, maakt het niet meer uit welke resultaten terugkomen, want niemand kan ze zien. 

Maar daarmee ben je er nog niet. Aandacht voor de inhoud maakt je zoekfunctie pas écht goed, want alleen daarmee kun je ervoor zorgen dat Pandosearch precies vindt wat je zoekt. 

Meer weten over het verbeteren van je zoekfunctie?

Plan een gratis demo

Onze experts maken een vrijblijvend testrapport over je zoekfunctie en laten je zien wat je kunt verbeteren.
Neem contact op