Mede-eigenaarschap past bij ons
Mede-eigenaarschap past bij hoe wij met onze klanten samenwerken. Wij zijn gewend om als softwaremakers direct met onze klanten in contact te staan: bij initiële kennismaking, het eerste implementatietraject, bij supportvragen en als we periodiek bekijken of alles nog naar wens is.
Pandosearch werkt beter vanuit een breed perspectief. Voor ons voelde het daarom als een logische volgende stap om ook formeel mede-eigenaar te worden: zelf verantwoordelijk zijn voor rendement en risico helpt ons om keuzes te maken die goed zijn voor onze klanten, ons product én de continuïteit van ons eigen bedrijf op de langere termijn. Elk van deze perspectieven is relevant en samen versterken ze elkaar.
Pandosearch en Enrise
Pandosearch is volwassen geworden onder de vlag van Enrise, een digital agency uit Amersfoort, gespecialiseerd in complexe IT-vraagstukken. Enrise is een zelfsturende organisatie en binnen de vrijheid die dat organisatiemodel biedt heeft Pandosearch zich kunnen ontwikkelen. Ook na de verzelfstandiging blijven Pandosearch en Enrise nauw samenwerken.
Maar hoe is deze samenwerking eigenlijk tot stand gekomen? We vragen het aan Hermen Heinen, oprichter van Enrise, en Edward Smit, zoektechnologie-expert en mede-eigenaar van Pandosearch.
1. Hoe is search technologie binnen Enrise ontstaan en hoe heeft het zich ontwikkeld?
Hermen: Al sinds de oorsprong is Enrise betrokken geweest bij data-intensieve projecten en innovatieve zoeksystemen, zoals de voor toen (2012) zeer innovatieve zoekinterface voor autotrack.nl. Met de overname van Matchminds in 2013 werd dat fundament verder versterkt en ontstond er een dedicated team voor deze technologie binnen Enrise. Na meerdere projecten gedaan te hebben merkten we dat het fundament meer en meer hetzelfde bleef. Dat fundament evolueerde uiteindelijk tot een volledig zelfstandig product, het huidige Pandosearch.
Edward: Voor mij was de route iets anders. In 2007 was ik de eerste werknemer van Matchminds in Bilthoven, een bedrijf gespecialiseerd in commerciële zoektechnologie. In 2012 zijn we met Enrise in gesprek geraakt en in maart 2013 zijn we binnen Enrise als team Matchminds doorgegaan. Met dat team hielden we ons bezig met open source search implementaties. Eind 2014 bouwden we voor een groot mediabedrijf de eerste versie van wat uiteindelijk Pandosearch is geworden.
2. Hoe kijken jullie aan tegen de transitie van een Enrise team naar een zelfstandig bedrijf?
Hermen: Dit past volledig in de bedrijfsfilosofie die we bij Enrise nastreven, namelijk dat Enrise een zelfsturend collectief van autonome teams is. Dit team neemt die autonomie nog een stapje verder, door zelf de meerderheid van het eigendom toe te eigenen. Ik juich dit ondernemerschap van harte toe en ben enorm blij met deze stap in de evolutie van het bedrijfsmodel dat we bij Enrise nastreven. Pandosearch was in deze ook een logische keuze, omdat een productorganisatie als Pandosearch een andere werkwijze en andere behoeftes heeft dan een dienstenorganisatie als Enrise. Op deze manier kunnen we gebruik blijven maken van de synergie doordat we wel bij dezelfde familie horen, maar geeft de zelfstandigheid de mogelijkheid om bedrijfsprocessen beter toe te spitsen op de behoefte.
Edward: Voortbordurend op wat Hermen hierover zegt, was het idee dat een product zoals Pandosearch ondersteunend kan zijn voor een projectorganisatie zoals Enrise. Naarmate meer en meer klanten Pandosearch gingen gebruiken, merkten we dat we het product graag onze volle aandacht wilden geven om zowel het product als de klantenkring verder uit te breiden. Zodoende kwamen we op het punt dat het logisch voelde om de volgende stap te nemen en van Pandosearch een zelfstandig bedrijf te maken, waar we allemaal onze volledige aandacht aan kunnen geven.
3. Hoe zien jullie de toekomst van Pandosearch voor je?
Hermen: Doordat er meer focus gelegd kan worden op het product en er minder 'afleiding' is van de dienstenorganisatie verwacht ik een enorme vlucht. En natuurlijk niet in de laatste plaats doordat de drijvende krachten achter het product - de teamleden - nu ook echt de eigenaars zijn. Ik ben enorm trots op dit team dat ze samen deze stap hebben gezet, alleen dat getuigt al van ondernemerschap! Daarnaast wordt eenvoudig zoeken en goed vinden steeds belangrijker. Elke website, elke app, heeft een (goede) zoekfunctie nodig die snel de juiste informatie bij de bezoeker brengt. Pandosearch maakt dat naast enorm goed en efficiënt, ook nog eens enorm eenvoudig voor iedereen!
Edward: Bedenk maar hoe vaak je begint met iets op te zoeken via Google. Als je dit breder trekt dan kun je zeggen dat elke informatiebehoefte begint met een vraag, een zoekopdracht. Daarbij wordt de hoeveelheid informatie online steeds groter. Zoektechnologie draagt daarmee enorm bij aan een goede websitebeleving. Pandosearch maakt het mogelijk dat elke website een goede zoekfunctie kan hebben zonder hoge kosten.
4. Waar hoop je dat Pandosearch over vijf jaar staat?
Edward: Dan hoop ik dat we marktleider zijn in Nederland op het gebied van zoektechnologie.
Pandosearch: precies wat je zoekt!
Pandosearch blijft zich dus inzetten voor een betere zoekervaring op het web. Dat doen we met passie voor de techniek en hart voor onze klanten. Beheer jij een website met veel content, en wil je weten of jouw zoekfunctie de meest moderne techniek gebruikt? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.