Snelle samenvatting: test je zoekfunctie
In zes stappen weet je of de zoekfunctie op jouw website goed genoeg is om je bezoekers snel naar de juiste informatie te leiden:
- Real-time zoeken: Als je een paar letters intypt in je zoekbalk, krijg je dan direct tijdens het typen al zoekresultaten te zien? Of moet je eerst op een zoekicoon klikken en (lang) wachten?
- Relevantie: Als je zoekt op een term waar je website veel content over bevat, komt de meest relevante content dan bovenaan in de zoekresultaten? Komen ook (overzicht)pagina’s die minder tekst hebben maar wel belangrijk zijn in de resultaten terug?
- Synoniemen: Kun je synoniemen instellen voor woorden, zodat bezoekers die op het synoniem zoeken ook de resultaten krijgen voor woord dat hetzelfde betekent?
- Suggesties en spelling: Als je een paar letters intypt, vult jouw zoekbalk je zoekopdracht dan automatisch aan? Krijg je suggesties over welke zoekopdracht je bedoelde? En als je eens expres een spelfout maakt, corrigeert de zoekbalk die dan?
- Nieuwe content vs oude content: Als je zoekt op een woord waarover je website zowel oude als nieuwe content bevat, komt de nieuwste content dan hoger in de resultaten dan de oude content?
- Inzicht: Kun je in een tijdslijn zien waar je bezoekers op zoeken en hoe vaak? En kun je ook zien bij welke zoekopdrachten content op je website ontbreekt?
Als het antwoord op een van deze vragen nee is, dan is de kans groot dat je zoekfunctie niet goed genoeg is. Je loopt het risico dat je klanten afhaken, omdat ze niet snel genoeg de juiste informatie kunnen vinden. Een goede zoekfunctie is cruciaal voor je website!
Vragen? Neem gerust contact op, we kijken graag met je mee.
De ene zoekbalk is de andere niet
De ene zoekbalk is de andere niet. Veel websitebeheersystemen bieden een standaard zoekfunctie aan en andere websites maken gebruik van custom search oplossingen. Er gaat een wereld van complexe technologie achter dat simpele zoekveld schuil en er zijn dus grote verschillen in kwaliteit. Best ingewikkeld dus. Waar moet je nou op letten als je een goede zoekfunctie op je website wilt?
Zoeken terwijl je typt
De content-beheerders van een website zorgen voor interessante informatie en het is dus belangrijk dat die informatie ook te vinden is. De snelheid van de zoekfunctie is daarbij cruciaal. Tegenwoordig zijn bezoekers gewend dat ze direct zoekresultaten te zien krijgen, zodra ze de eerste paar letters van een zoekopdracht intypen. Deze snelheid is essentieel, want bij elke seconde wachttijd verlies je een derde van je bezoekers!
Test je eigen zoekfunctie: Als je een paar letters intypt in je zoekbalk, krijg je dan direct tijdens het typen de zoekresultaten te zien?
Het juiste zoekresultaat
Leuk dat je snel zoekresultaat krijgt, maar is het ook het juiste zoekresultaat? Dat wil zeggen, krijgt de bezoeker de informatie waar hij naar op zoek is?
Bij grote websites met veel content is het vaak een enorme uitdaging om het juiste zoekresultaat te tonen. Stel dat de bezoeker zoekt op hypotheek, en je wilt in dat geval een landing page tonen waar de bezoeker verschillende hypotheek-gerelateerde onderwerpen kan kiezen. Maar je site bevat ook een nieuwsbericht over de hypotheekrenteaftrek. Dat laatste bericht wil je in dit geval waarschijnlijk niet aan je bezoeker voorschotelen. Toch is de kans groot dat dat laatste nieuwsbericht onbedoeld in de zoekresultaten belandt.
Pagina’s met veel tekst eindigen vaak hoog in de resultaten omdat de zoekfunctie die pagina’s makkelijk indexeert. Maar daardoor kan een belangrijke overzichtspagina ondergesneeuwd raken en niet meer te vinden zijn. Daarnaast zijn er natuurlijk ook pagina’s op je website die je helemaal niet in je zoekresultaten wilt tonen. Denk bijvoorbeeld aan de 404-pagina.
Test je eigen zoekfunctie: typ een zoekterm in je zoekbalk waar je veel content over geschreven hebt. Krijg je de meest relevante content bovenaan in de zoekresultaten te zien? Staat er geen irrelevante informatie tussen (heb je die uit kunnen sluiten)? En zie je in de resultaten ook (overzicht)pagina’s die minder tekst hebben maar wel belangrijk zijn?
Ranking, boosting en keymatching
Goede zoektechnologie geeft je de mogelijkheid om pagina’s (of andere content zoals Pdf’s) hoger te laten verschijnen in de zoekresultaten. Soms wil je dat bepaalde zoekwoorden altijd een bepaald resultaat opleveren. Met goede zoektechnologie voor websites zijn er verschillende mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen.
De eerste mogelijkheid heet Ranking. De content-beheerder geeft aan dat aan bepaalde velden in een pagina meer waarde moet worden gehecht, bijvoorbeeld aan de titel of een onderwerp-veld. De pagina eindigt dan (rankt) hoger in de zoekresultaten, voor die specifieke zoekopdrachten.
Een tweede mogelijkheid is Boosting. De website-beheerder geeft hiermee een gehele pagina (of een groep pagina's) een boost zodat deze hoger komt in de zoekresultaten. Stel dat een verzekeraar een actie heeft; een jaar lang korting bij het afsluiten van een nieuwe reisverzekering. Als een bezoeker dan zoekt op reisverzekering dan wil de content-beheerder natuurlijk de actie-pagina in de resultaten laten zien. In dit geval kan hij de actiepagina boosten.
De derde mogelijkheid heet Keymatching. Dit is handig als je als de beheerder zeker wil weten dat een bepaalde pagina omhoog komt in de zoekresultaten als er op een bepaalde term wordt gezocht. Zo zorgt de content-beheerder bijvoorbeeld dat het zoekwoord hypotheek altijd een overzichtspagina over verschillende hypotheken in de zoekresultaten laat zien, ook al heeft die overzichtspagina misschien maar heel weinig tekst die daadwerkelijk over hypotheken gaat.
Synoniemen
Een goed werkende zoekfunctie helpt de bezoeker een handje tijdens het zoeken. Als een bezoeker zoekt op bbq dan bedoelt hij waarschijnlijk barbecue. In dit geval is het handig om een synoniem op te nemen in een synoniemenlijst, zodat de zoekresultaten voor barbecue ook worden getoond als iemand zoekt op bbq. Een goede zoekfunctie voor je website maakt dat mogelijk.
Test je eigen zoekfunctie: kun je synoniemen instellen voor woorden, zodat bezoekers die op het synoniem zoeken ook de resultaten krijgen voor woord dat hetzelfde betekent?
Auto-complete, auto-suggest en auto-correct
Daarnaast heeft een moderne zoekfunctie ook een auto-complete functionaliteit. Dit zorgt ervoor dat de letters hyp alvast worden aangevuld met hypotheek. Dit gebeurt direct, terwijl de bezoeker de letters intypt.
Het helpt bovendien om suggesties te doen voor het zoekwoord dat de bezoeker wil intypen. Dus in dit voorbeeld ziet de bezoeker bij hyp in een drop-down de zoeksuggestie hypotheek afsluiten staan. Door op die suggestie te klikken wordt op dat zoekwoord gezocht en hoeft de bezoeker niet de hele zoekterm handmatig in te typen. Dat scheelt weer een paar seconden!
En natuurlijk maken bezoekers ook wel eens een spelfout. Een geavanceerde zoekbalk stelt de bezoeker bij een fout geschreven zoekterm de vraag of hij misschien iets anders bedoelde, want je krijgt natuurlijk het liefst de zoekresultaten voor de correct geschreven zoekterm. Dus als de bezoeker zoekt op hyphoteek dan vraagt een moderne zoekbalk direct Bedoelde u ‘hypotheek’?
Test je eigen zoekfunctie: Typ in je zoekbalk een paar letters van een zoekwoord waar je website veel content over heeft. Vult jouw zoekbalk je zoekopdracht automatisch aan? Krijg je suggesties over welke zoekopdracht je bedoelde? En als je expres een spelfout maakt, vraagt de zoekbalk dan of je misschien het correct geschreven zoekwoord bedoelde?
Afwaarderen van oude content
Sommige content blijft altijd relevant voor je bedrijf. Deze zogenaamde evergreen-content wil je dus ook altijd aan je bezoekers tonen in de zoekresultaten. Maar veel content is nu eenmaal tijdsgebonden en wordt naarmate de tijd verstrijkt steeds minder relevant. Niemand zit immers te wachten op oud nieuws, en de bezoekers van je website al helemaal niet.
Een goede sitesearch-oplossing maakt het mogelijk om content automatisch af te waarderen. Dit betekent dat naarmate de tijd verstrijkt, bepaalde pagina’s steeds minder belangrijk worden en dus ook steeds minder hoog scoren in de zoekresultaten. Op deze manier heb je er als beheerder geen omkijken meer naar.
Test je eigen zoekfunctie: zoek eens op een woord waarvan je weet dat je website er zowel oude als nieuwe content over bevat. Komt de nieuwste content hoog in de zoekresultaten naar voren? En de oude content laag of helemaal niet?
Inzicht en rapportage
Ten slotte is geeft een geavanceerde zoekoplossing voor websites je de mogelijkheid om over een bepaalde periode inzicht te krijgen in het zoekgedrag van je bezoekers. Immers, je besteed als marketeer of content-beheerder veel tijd aan het maken van goede informatieve content en informatie op je website. Dan is het wel zo logisch dat je ook weet waar je bezoekers eigenlijk naar op zoek zijn. Je kunt deze informatie daarna weer gebruiken voor de marketingstrategie en misschien zelfs breder voor je bedrijfsstrategie. Want als je ziet dat mensen zoeken naar zoektermen waar je geen content voor hebt, dan kun je direct op die informatiebehoefte inspelen.
Test je eigen zoekfunctie: kun je in een tijdslijn zien waar je bezoekers op zoeken en hoe vaak? En kun je zien bij welke zoekopdrachten geen goede content beschikbaar is op je website?
Kortom
Een goede zoekoplossing voor je website geeft je niet alleen een zoekbalk die snel real-time zoekresultaat toont, maar zorgt er ook voor dat de juiste relevante content naar voren komt. Bovendien helpt de zoekbalk de bezoeker actief, door zoeksuggesties te doen, zoekwoorden alvast af te maken en spelfouten te corrigeren. Ten slotte geeft een goede zoekfunctie de beheerder van een website inzicht in het zoekgedrag van de bezoekers en zodoende het inzicht om ontbrekende content aan te vullen.