Voor site search-oplossingen zijn twee verschillende prijsmodellen beschikbaar: pay-per-use en fixed fee. Welke van die twee het meest gunstig is, verschilt per bedrijf. Veel hangt af van de omvang van de desbetreffende website en de maandelijkse hoeveelheid bezoekers. Maar hoe werken deze beide prijsmodellen precies? En hoe bepaal je welk prijsmodel het meest geschikt is voor jouw organisatie?


Op het eerste gezicht lijken de termen pay-per-use en fixed fee voor zichzelf te spreken. Je betaalt per gebruik (dus per zoekopdracht) of een vast bedrag per maand, onafhankelijk van het aantal zoekopdrachten. In de basis is dit hoe de prijsmodellen werken, maar er zijn een paar achterliggende variabelen die veel invloed hebben op het uiteindelijke kostenplaatje.

Eén van die variabelen is de definitie van ‘use’ die een site search-aanbieder hanteert. Die definitie is niet vanzelfsprekend het starten van een zoekopdracht, want in de praktijk hanteren aanbieders andere definities. Om in te kunnen schatten welk prijsmodel voor jouw organisatie gunstig is, is dus het eerst van belang iets van de werking van site search-oplossingen en de bijbehorende terminologie te weten.

Eén websitebezoek leidt soms tot wel tientallen search requests

Veel site search-oplossingen, waaronder die van Pandosearch, werken tegenwoordig met moderne features, zoals zoeksuggesties en real-time zoekresultaten. Die zijn waardevol omdat ze bijdragen aan een goede gebruikerservaring en de kans vergroten dat een bezoeker de informatie vindt waarnaar hij op zoek is. Deze features verhogen de kwaliteit van de zoekfunctionaliteit op je website, wat weer tal van andere positieve effecten heeft.

Tegelijkertijd brengen deze features veel zogeheten search requests met zich mee. Als een zoekmachines per ingetypte letter een real-time zoekopdracht uitvoert, betekent dit dat een zoekterm van vijftien letters dus vijftien afzonderlijke search requests veroorzaakt. Dat terwijl het vanuit het perspectief van de websitebezoeker toch om één zoekopdracht gaat.

Op die manier kan een beperkt aantal websitebezoekers toch al gauw een groot aantal search requests veroorzaken. Dat aantal loopt bovendien pijlsnel op zodra het drukker wordt op een site.

Zoekvolumes lopen snel op bij drukbezochte sites

Websites van landelijk opererende organisaties verwelkomen al gauw tienduizenden tot miljoenen bezoekers per maand. Dan hebben we het bijvoorbeeld over websites van banken, onderwijsinstellingen, telecomproviders, verzekeraars en overheidsinstanties. De meest bezochte Nederlandse sites, zoals die van ING, trekken zelfs tientallen miljoenen bezoekers per maand. 

Op nieuwssites, zoals NU.nl, of websites van kranten wordt door bezoekers wat minder gebruik gemaakt van zoekmachines. Op veel andere typen websites, zoals die van verzekeraars of overheidsdiensten, is de zoekmachine echter vaak het eerste waar een bezoeker naartoe navigeert. Als één zoekopdracht dan leidt tot tal van search requests, kun je je eenvoudig voorstellen dat de zoekvolumes op zulke websites ontzettend snel oplopen.

Hoeveel kost pay-per-use in de praktijk?

Hoe snel dat kan gaan, laat zich het best illustreren aan de hand van een rekenvoorbeeld. Stel dat een website met 1.000.000 bezoekers per maand – waar veel landelijk actieve bedrijven en organisaties al gauw bovenuit komen – gebruik besluit te maken van een pay-per-use prijsmodel. Op sites waarop iets wordt verkocht, gebruikt tegenwoordig zo’n dertig procent van de bezoekers de interne zoekmachine. Daarbij gebruiken ze gemiddeld zo’n 8,5 tekens per zoekopdracht. Een snel rekensommetje levert dan een totaal op van meer dan een miljoen search requests. 

Aanbieders die pay-per-use prijsmodellen hanteren, zoals bijvoorbeeld Algolia, hanteren typisch tarieven van ongeveer één dollar (of één euro) per duizend search requests. Dat lijkt wellicht goedkoop, maar: in bovenstaand voorbeeld zou dat resulteren in een kostenpost van ruim tweeduizend euro per maand. Wanneer het bedrijf verder groeit en het websitebezoek toeneemt tot acht miljoen bezoekers per maand – aantallen die passen bij een bedrijf als SNS Bank – kost exact dezelfde site search-oplossing al meer dan 15.000 euro per maand. En als ING, met meer dan veertig miljoen bezoekers per maand, deze oplossing zou gebruiken, levert dat een kostenpost van bijna 100.000 euro per maand op.

Pay-per-use: voordelig als starter, maar duur voor succesvolle sites

Pay-per-use prijsmodellen zijn weliswaar goedkoper zolang er weinig bezoekers op een website komen, maar daarna niet meer. Ze zijn dus vooral interessant voor kleine, beginnende ondernemingen die niet meer dan enkele duizenden bezoekers per maand trekken. In zo’n geval kan pay-per-use een voordelige manier zijn om professionele site search te regelen zonder daar onnodig veel voor te betalen.

Zodra een organisatie echter groeit en meer online bezoekers trekt, kunnen de kosten bij pay-per-use soms onvoorspelbaar snel oplopen. Bezoekersaantallen kunnen namelijk pijlsnel stijgen als een organisatie in het nieuws komt of als een marketingcampagne succes heeft. Daarmee krijgt de groei van een organisatie, wat in de basis iets positiefs is, toch een onverwachte nasmaak.

Fixed fee: vaste prijs per maand, inclusief ondersteuning en innovatie

Voor grotere organisaties en bedrijven is het daarom interessanter om naar een fixed fee prijsmodel te kijken. Binnen zo’n prijsmodel betaal je een vaste prijs per maand, ongeacht het exacte aantal zoekopdrachten of websitebezoekers. Dat brengt drie concrete voordelen met zich mee:

  1. De maandelijkse kosten zijn voorspelbaar en continu gelijk. Dat maakt het eenvoudig om de kosten mee te nemen in bedrijfsplannen, jaarbudgetten en business cases. Er landt nooit een onverwacht hoge factuur op de mat: wel zo prettig in een organisatie waar het belangrijk is dat verwachte kosten voorspelbaar en duidelijk zijn.
  2. Alle kosten van onderhoud, ondersteuning en innovatie zijn inbegrepen in de prijs. Je hoeft dus niet plots bij te betalen om gebruik te kunnen maken van innovaties aan het product. Ook loopt de prijs niet ineens op zodra je support nodig hebt, want ook dat is inbegrepen. Je betaalt één bedrag voor de gehele dienstverlening, waarbij alleen de eenmalige implementatiekosten apart worden berekend. 
  3. Het prijsmodel is duidelijk, zonder verborgen kosten of complexe constructies. Je hoeft geen expert te zijn op het gebied van zoekmachinetechnologie om in één oogopslag te kunnen begrijpen waarvoor je betaalt.

Desondanks kunnen ook fixed fee prijsmodellen nog variëren wat betreft tarieven. Voor websites met diverse subdomeinen, verschillende taalvarianten, achterliggende pagina’s en grote hoeveelheden content wordt doorgaans een hogere fixed fee gerekend dan voor relatief kleine websites met weinig content. De afgesproken prijs blijft echter wel gelijk en loopt niet onverwacht op.

Fixed fee bij Pandosearch op basis van maatwerk

Een fixed fee site search-oplossing is bij Pandosearch al beschikbaar vanaf 295 euro per website per maand. Wij werken altijd op basis van maatwerk, wat inhoudt dat we onze dienstverlening en aanbod optimaal afstemmen op de website, eisen en behoeften van jouw organisatie. 

Benieuwd naar wat onze site search-oplossing voor jouw organisatie zou kosten? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende demo en prijsopgave.

Meer weten over het verbeteren van je zoekfunctie?

Plan een gratis demo

Onze experts maken een vrijblijvend testrapport over je zoekfunctie en laten je zien wat je kunt verbeteren.
Neem contact op